Från Stavsnäs till Sandhamn: En skärgårdsidyll

05 april 2024 Veronica Urena

editorial

I den svenska skärgården, där Östersjöns vågor möter klipphällar och mjuka sandstränder, finner vi två pärlor väl värda ett besök: Stavsnäs och Sandhamn. Denna resa tar oss från fastlandets natursköna hamnby till Sandhamns livliga gator och salta havsvindar, ett äventyr som andas tradition, avkoppling och sjömansliv.

Upptäck Stavsnäs – Porten till skärgården

Stavsnäs, beläget på Värmdöns sydöstra spets, är en naturskön by med anor. Med sin välkomnande småbåtshamn, vackra vyer och genuin skärgårdskänsla är Stavsnäs en utmärkt startpunkt för den som vill utforska Stockholms skärgård.

Skärgårdsliv året runt

Både sommar och vintertid pulserar Stavsnäs av liv. På sommaren fylls bryggorna av badgäster och båtfolk medan vintern innebär isiga expeditioner och julmarknader. Oavsett säsong erbjuder Stavsnäs en öppen famn till besökare som söker tystnad bortom storstadens brus.

Kultur och natur i harmoni

Det är inte svårt att förstå varför just Stavsnäs är en så populär utgångspunkt för skärgårdsturer. Här samsas historiska byggnader med moderna faciliteter. En promenad i hamnen ger en inblick i områdets kulturhistoria samtidigt som den närliggande skogen och stenstränder ger rika möjligheter för naturupplevelser.

stavsnäs sandhamn

Sandhamn – Skärgårdens själ

Från Stavsnäs tar man sig enkelt vidare ut i skärgården, och en av de mest besökta destinationerna är Sandhamn. Denna ö, belägen på Sandön i Stockholm skärgård, är känd för sin marina atmosfär, historiska sevärdheter och natursköna landskap.

Nöjesmetropolen på vattnet

Sandhamn är känt för sin ungdomliga och avslappnade stämning. Ön är ett populärt stopp för seglare och båtentusiaster, och erbjuder allt från seglarskolor och regattor till livliga sommarrestauranger och barer. Här blandas avkoppling med äventyr på ett unikt vis.

En kulturell smältdegel

Inte nog med att Sandhamn är en plats för båtliv, ön har också en spännande historia som sett både kungligheter och sjömän vandra dess gator. Museer och kulturella evenemang berättar öns historia och blir ett perfekt komplement till dagarna i solen eller vattnet.

Färden mellan två världar

Att ta sig från Stavsnäs till Sandhamn är en resa i sig. Den natursköna båtturen erbjuder storslagna vykortsvyer med vindpinade tallar, skimrande hav och små öar som poppar upp ur horisonten. Det är ett sätt att sakta ner, andas in skärgårdsluften och på riktigt ta in den svenska sommaren.

För många blir överfarten mellan Stavsnäs och Sandhamn ett av de starkaste minnena från skärgårdsbesöket. Det är en chans att reflektera, njuta av naturens skönhet och förbereda sig för äventyren som väntar på andra sidan. Se den glittrande solnedgången från däck eller spana efter sjöfåglar längs vägen varje tur är unik.

Läs mer om Stavsnäs Sandhamn!

Fler nyheter